Zimbrii sunt animale mari, maiestuoase, care au trait si pe teritoriul Romaniei pana in urma cu doua secole. Insa, au fost vanati excesiv si au ramas fara habitat, astfel ca au disparut din salbaticie in jurul secolului al XIX-lea. Ultimul zimbru din zona Moldovei a fost ucis in 1762, iar din Transilvania in 1790. In anii ‘20, aproximativ 50 de exemplare se mai regaseau in gradinile zoologice din Europa, iar un grup de conservationisti a decis salvarea speciei de la extinctie. Astfel, au fost reintrodusi in parcuri naturale, in salbaticie si semi-salbatici, iar cele mai mari populatii se regasesc acum in Polonia si Belarus, dar exista si turme semnificativ in Ucraina si Lituania. In tara noastra, poti admira zimbri in cateva rezervatii naturale, iar o parte dintre ele ti le vom prezenta in cele ce urmeaza. De mentionat ca la unele rezervatii poti ajunge alegand excursii de o zi in Romania.
A fost infiintata in noiembrie 2008, la Vama Buzaului. Are o suprafata de 10 hectar de pasune si se doreste imprejmuirea a altor 80 de hectare de padure pentru extinderea acestei rezervatii. Este a patra din tara noastra, iar planul este ca in viitor, zimbrii sa fie lasati in libertate, ca urmare a programului de repopulare a Muntilor Carpati. Primul zimbru nascut in aceasta rezervatie se numeste Gentiana.
Este cea mai mare din tara noastra, cu o suprafata de 162 de hectare si 50 de zimbri aflate in semi-libertat. Se afla la 35 km de Ploiesti si a fost infiintata in anul 1980. Cei mai multi zimbri sunt autohtoni si doar cativa adusi din strainatate. Ce est diferit la aceasta rezervatie este faptul ca se pot inchiria casute de lemn, in mijlocul rezervatiei, de unde se pot admira zimbrii in mediul lor natural.
Este cea mai cunoscuta si totodata cea mai veche rezervatie de zimbri din tara. Rezervatia Hateg-Silvut a fost infiintata in anul 1958, cand dupa mai bine de 150 de ani, a fost reintrodus prima data zimbrul in tara noastra. Astfel, au adusi doi zimbri din Polonia, care au adus pe lume mai multi pui. Aceasta rezervatie se afla la doar 3 km de oras, are o suprafata de 50 de hectare si incepand cu vara anului 2013, gazduieste 11 exemplare de zimbri.
Este printre cele mai vechi din tara, infiintat in anul 1968. Primele 3 exemplare de zimbri au fost aduse aici tocmai din Polonia. De-a lungul timpului, au mai fost adusi zimbri, insa prioritatea nu a fost inmultirea lor in aceasta rezervatie de aproximativ 4 ha. In ultimii ani, eforturile s-au concentrat pe introducerea zimbrilor in semi-libertate.
In Judetul Caras-Severin, mai exact zona Armenis se regaseste o superba rezervatie de 15 ha, unde se regasesc 17 zimbri. Exista planuri de extindere a rezervatiei pana la 80 de hectare. Zimbrii de aici provin din rezervatia de la Hateg, dar si din alte zone ale Europei. Planurile pe termen lung sunt ambitioase: pana in anul 2032, se doreste sa se ajunga la un numar de 1000 de exemplare de zimbri.
Speram ca ti-am starnit curiozitatea si ca vei vizita macar una dintre aceste rezervatii de zimbri!
Articole recente
Excursii de O Zi