Romania este o tara impresionanta din punct de vedere turistic. Cu totii stim de Transfagarasan, Delta Dunarii, Valea Prahovei, Brasov, Sibiu si asa mai departe. Insa, exista cateva locuri unice in Romania, mai putin vizitate si care au un farmec aparte. Ti le vom prezenta in continuare si trebuie sa stii ca le poti vizita mergand in excursii de o zi in Romania, oferite de programul “O Zi Cat o Vacanta”.
Un loc parca desprins din Rai, in Sinaia, insa de care foarte putine persoane stiu. Pentru a ajunge la Poiana Regala sau Poiana Stanii Regale cum i se mai spune, ai doua variante: fie cu masina personala, insa ai in vedere ca drumul este destul de accidentat, fie in drumetie. Se porneste de la Castelul Pelisor si trebuie sa tii cont ca ai nevoie de echipament adecvat. Nu este o drumetie dificila, poate fi realizata si de catre persoanele care urca prima data pe munte. Drumul va urca de cateva ori, in rest vei merge in poteci pietruite. In ritm lejer, poti ajunge cam intr-o ora si jumatate. Poiana Regala este demna de numele ei, intrucat este o oaza de verdeata eleganta si care iti ofera o priveliste unica asupra muntilor. In imediata apropiere, urcand cateva scari, poti ajunge la Stâncile Franz Joseph, de unde vei avea o priveliste care iti va taia rasuflarea asupra oraselor Sinaia si Busteni. De mentionat ca pe langa incaltaminte adecvata pentru munte, ai nevoie si de apa.
Situat la doar 45 km de Bucuresti, in judetul Giurgiu, Domeniul Greaca are o suprafata de 32 de hectare si se afla in apropierea localitatii Greaca. Pe domeniu se afla un conac cu arhitectura neoromaneasca, unde te poti caza si de asemenea te vei putea bucura si de un restaurant cu specific romanesc, o crama si doua piscine exterioare. Daca vrei sa evadezi in zilele toride de vara si iti doresti liniste si peisaje exceptionale, aceasta este cea mai buna optiune.
Lanurile de lavanda au inceput sa fie din ce in ce mai populare si in tara noastra. Sunt o incantare atat pentru privire, dar si pentru simtul olfactiv, asa ca merita sa vizitezi un astfel de loc. La 84 km de Bucuresti, poti vizita Gradina de lavanda de la Tiparesti, din judetul Prahova. Te poti bucura de intinderea de lavanda si poti cumpara cele mai bune produse realizata cu ajutorul acestei plante incantatoare.
Una dintre cele mai frumoase cetati medievale din tara se afla in judetul Tulcea, langa localitatea Enisala (comuna Sarichioi). A fost construita in anii 1300, pentru a apara zona de la gurile de varsare ale Dunarii. Cetatea este asezata pe un deal pietros, iar denumirea initiala a fost Yeni-Sale (in cronici turcesti). Nu doar cetatea in sine este extraordinara, ci si situl arheologic pe care este situata, iar intreaga comuna Sarichioi ofera privelisti impresionante asupra Limanului Razim-Sinoe.
Cunoscuta si sub denumirea de Abatia Cisterciena Carta, este aflata in apropiere de Sibiu si trebuie sa o vizitezi macar o data in viata. A fost construita in Evul Mediu, mai exact in anul 1202, de catre Calugari Cistercieni. Este prima constructie in stil gotic din Transilvania si in prezent este folosita drept lacas de cult de catre comunitatea evanghelica din Carta. Putem spune ca este neobisnuit sa vedem un astfel de lacas de cult in tara noastra, insa are o frumusete aparte si merita sa il vizitezi si sa ii afli istoria.
Gradinile aristocrate de la Banpotoc, din apropiere de Deva, iti vor da impresia ca te-ai teleportat in Toscana. Sunt de o frumuseta rara si sunt unice in Romania si am putea spune chiar si in Europa. Amenajarea acestui colt de rai a inceput in anul 2003, de catre Giovanni Salvatelli, un afacerist italian indragostit de Romania. Gradina este amenajata in stil renascentist si este dedicata nepoatei lui Giovanni, Zoe. Are o suprafata de 7 hectare impreuna cu pepiniera si cuprinde mii de specii de plante si numeroase decoruri, fantani arteziene, banci si cupole din gard viu.
Incheiem lista de recomandari cu locuri unice in Romania cu un obiectiv turistic controversat, dar care merita vizitat. Probabil ai auzit de Iulia Hasdeu, o tanara scriitoare, considerata copil-geniu, care a murit la doar 18 ani din cauza tuberculozei. A fost fiica savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu si datorita inteligentei sale, a fost prima studenta romanca de la Sorbona, uimind pana si profesorii de acolo cu inteligenta sa. Ii placea sa scrie in special poezie, in limba franceza, iar aproape toata opera sa a fost publicata post-mortem, de catre tatal sau. Indurerat de moartea fiicei sale, Bogdan Petriceicu Hasdeu a construit un Castel langa Campina, iar in jurul acestuia s-au tesut multe povesti. Se spune ca planurile pentru castel au fost dictate de Iulia, prin intermediul unor sedinte de spiritism. De asemenea, dupa construirea sa, oamenii spuneau ca tatal Iuliei organiza des sedinte de spiritism la castel, pentru a vorbi cu fiica sa. Se crede ca noaptea se aud melodii la pian, cantate chiar de catre Iulia, iar tatal sau o aplauda.
Speram ca ti-a placut prezentarea acestor locuri si ca le vei vizita alaturi de noi, prin intermediul programului “O Zi Cat o Vacanta”.
Articole recente
Excursii de O Zi