Geoagiu-Bai: istorie, ape termale si relaxare

Lectură: 4 minute

Romania se bucura de existenta a numeroase izvoare termale, exploatate inca de pe vremea romanilor. Acestea sunt utile pentru a trata numeroase afectiuni, astfel ca in jurul lor s-au construit statiuni in care turistii se pot caza si pot sta atata timp cat dureaza curele cu apa termala. Dintre aceste statiuni, se remarca si Goagiu-Bai, o statiune cu o istorie incarcata, amenajata inca de pe vremea romanilor. Acesta se afla in Hunedoara si o poti vizita timp de o zi sau chiar poti sa petreci un mini-concediu aici, pentru relaxare. In continuare, iti vom prezenta cateva informatii despre aceasta statiune si despre ceea ce poti vizita, in cadrul unor excursii de o zi in Romania. Speram sa iti placa si sa iti doresti sa vizitezi statiunea macar o data! 

Statiunea Geoagiu-Bai este amplasata in judetul Hunedoara si apartine satului Geoagiu. Are o istorie impresionanta, iar in continuare iti vom prezenta cateva dintre motivele pentru care sa petreci macar o zi aici. Este o statiune excelenta pentru toti cei care doresc relaxare la superlativ si pentru cei care vor sa se bucure de beneficiile apelor termale. 

Geoagiu-Bai a fost infiintata pe vremea romanilor, cand purta numele de Gemisara. Apoi, a fost redenumita in Termele Dodonei, iar astazi poarta denumirea satului unde este amplasata. Asa cum spuneam, aici te poti bucura de bazine moderne cu apa termala, dar si numeroase atractii turistice incarcate de istorie, zone protejate si peisaje ce iti vor taia respiratia. 

Cea mai frumoase atractie turistica de la Geoagiu-Bai este Centrul Termal Antic, cunoscut si sub denumirea de Baile Termale Romane Germisara. Conform specialistilor, baile sunt unice in lume, prin modul de organizare al bazinelor si prin arhitectura sa. Dovezile istorice arata ca si dacii au folosite izvorul termal din cadrul acestui centru, insa el a fost modificat abia dupa cucerirea romana, prin construirea unei retele de tuburi de teracota. 

Majoritatea turistilor vin la Geoagiu-Bai pentru curele de apa termala, renumite in toata tara si chiar in Europa de Est. Acestea se folosesc atat in cure interne, dar si externe si sunt recomandate pentru diverse afectiuni, incepand cu boli ale sistemului digestiv (gastrite, diabet), anemii, tulburari circulatorii, afectiuni ale aparatului locomotor si multe altele. Apele de la Geoagiu-Bai sunt termale, mezotermale, calcice, bicarbonate, prezinta urme de fier, de hidrogen sulfurat si au o usoara radioactivitate. Vei descoperi diverse bazine, cu ape termale diferite, pentru afectiunile de care suferi. 

Sursa foto: gohunedoara.com 

In cazul in care vrei sa imbini utilul cu placutul, este bine de stiut ca in imprejurimi, poti vizita numeroase atractii turistice. Astfel, poti face zilnic curele cu apa termala de care ai nevoie, iar mai apoi poti merge in diverse drumetii. 

La doar 15 minute de centrul statiunii se afla Cascada Clocota, ce poate fi vizitata atat ziua, cat si noaptea. De mentionat faptul ca este o cascada termala, iar in Romania exista doar doua astfel de ,,minuni ale naturii”. Iti sugeram sa mergi pe jos pana la Cascada Clocota si sa te bucuri de drumul relaxant. 

La mai putin de 10 minute de centrul statiunii se afla Grota Haiducilor, intr-o padure incantatoare. Aici, vei putea vizita o grota despre care se spune ca ascunde o comoara nedescoperita inca. Se spune ca in trecut, haiducii se adaposteau aici si lasau comori pentru a le recupera mai tarziu. 

Nu rata ocazia sa vizitezi si Complexul Muzeal Aurel Vlaicu, amplasat foarte aproape de casa unde s-a nascut marele aviator si inventator roman. Vei afla mai multe despre pionierul aviatiei romane si cu siguranta vei invata multe lucruri noi. Merita sa petreci macar o ora in acest loc minunat si incarcat de istorie. 

De la Muzeul Aurel Vlaicu, la doar 5 minute distanta cu masina poti vizita si Capela Romanica. Aceasta mai este cunoscuta si sub numele de Biserica Reformata Calvina Rotunda. Aceasta este cea mai veche biserica medievala din Romania, avand peste 1000 de ani si are o arhitectura unica, fiind construita circular. 

Acestea au fost doar cateva dintre obiectivele turistice pe care le poti vizita in imediata apropiere a Geoagiu-Bai. Daca vrei sa stai mai multe zile, poti merge pana la Orastie, poti vizita Poiana cu Goruni din apropiere de Cugir si chiar poti ajunge la Sebes sau Alba-Iulia. 


Excursii de O Zi