Cele mai frumoase atractii turistice din Alba Iulia

Lectură: 4 minute

Alba Iulia este unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei si orasul cu o importanta extraordinara din punct de vedere istoric. Este denumit si Orasul Unirii, deoarece aici s-a infaptuit Marea Unire, de la 1918, dar si unirea din 1599. 

Orasul din inima Transilvaniei are o istorie bogata, ce se intinde pe mai bine de 2000 de ani. Primele mentionari istorice ale asezarii urbane mentioneaza numele de Apoulon, locul de origine al ,,dacilor drepti”. Vestigiile istorice ne arata ca zona a fost locuita inca din neolitic, gasindu-se urme ale unor agricultori, inca de acum 5000 de ani. Un eveniment important pentru asezarea dacica s-a petrecut dupa cucerirea romana. Astfel, aici s-a construit cel mai mare castru roman din Dacia, sediul Legiunii a XIII-a Gemina. Asezarea din jurul acestui castru s-a numit Apulum. Mai tarziu, Apulum a devenit municipiu: Municipium Aurelium Apulense. 

De-a lungul istoriei, asezarea urbana a rezistat cu brio popoarelor migratoare, iar slavii au denumit-o ,,Cetatea Alba” (Balgrad). Prima mentionare a cetatii Alba Iulia are loc in anul 1177, cand a devenit ,,cetate regala”. Intre anii 1542-1690 , Alba Iulia a fost capitala Principatului Transilvaniei. Data de 1 noiembrie 1599 a fost una dintre cele mai importante pentru cetate, deoarece aici a fost pronuntata unirea politica a Transilvaniei cu Tara Romaneasca, de catre Mihai Viteazul. Cel mai important eveniment s-a petrecut pe 1 decembrie 1918: Marea Unire, la care au participat peste 100000 de romani si 1228 de delegati oficiali. In 1922, s-a finalizat constructia Catedralei Reintregirii Neamului, iar pe 15 octombrie 1922, aici au fost incoronati Regele Ferdinand I si Regina Maria. 

Ce poti vizita in Alba Iulia? 

Ti-am prezentat pe scurt istoria acestei cetati, pentru a intelege mai bine de ce iti vom recomanda sa vizitezi anumite obiective turistice. 

In primul rand, iti recomandam Cetatea Alba-Carolina. Este o fortificatie bastionara si de asemenea este considerata cea mai mare din Romania. Ce este interesant de mentionat este felul in care a fost construita. Actuala cetate Alba Carolina a inglobat fosta cetate medievala, care la randul sau a fost construita pe locul castrului roman. Cetatea are o forma de stea cu 7 colturi, iar interiorul este aparat de trei randuri de ziduri si santuri adanci. 

Daca vizitezi Cetatea Alba-Carolina, trebuie sa urmezi si Traseul celor Trei Fortificatii, dar si Santurile Cetatii. In cadrul acestui traseu turistic, poti calatori in timp, de-a lungul a peste 2000 de ani si vei observa vestigiile istorice ale fortificatiilor pe care s-a construit Alba-Carolina. Acest traseu este ca un muzeul in aer liber, iar in cadrul lui poti vizita si Santurile Cetatii. Traseele Santurilor Cetatii insumeaza 2,7 km si de-a lungul lor vei descoperi numeroase ,,surprize istorice”. In fata Portii a III-a a Cetatii se afla Obeliscul Horea, Closca si Crisan. Acesta omagiaza aniversarea de 150 de ani de la executia celor trei conducatori ai Rascoalei de la 1784. 

Catedrala Incoronarii este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oras. Asa cum am mentionat la inceput, a fost construit pentru incoronarea Regilor Romaniei Mari, Ferdinand I si Maria, in data de 15 octombrie 1922. 

Continuam recomandarile cu un alt lacas de cult, respectiv Catedrala Romano-Catolica. Constructia acesteia s-a finalizat in 1009 si functioneaza si astazi. Este cea mai veche constructie functionala din judetul Alba si totdata cea mai inalta cladire. Turnul Catedralei este impresionant si masoara 56,7 m. In Catedrala vei putea admira o orga ce dateaza din 1877 si care functioneaza si astazi. 

Din categoria muzeelor, iti recomandam in primul rand Muzeul Roman Principia. Acesta este amplasat in Piata Cetatii si ofera informatii despre viata soldatilor romani. De asemenea, foarte interesant este faptul ca poti chiar imbraca un echipament al soldatilor romani, o exprienta unica, pe care nu trebuie sa o ratezi. 

Muzeul National al Unirii, unul dintre cele mai cunoscute din Romania, are peste 200000 de exponate. Acestea dateaza inca din preistorie, asa ca va trebuie sa iti rezervi suficient timp pentru a admira toate aceste vestigii pretioase. Insasi cladirea ce gazduieste muzeul are importanta istorica, fiind construita in anul 1853 si avand rolul de gazduire a armatei habsburgice la momentul respectiv. 

Nu in ultimul rand, trebuie sa vizitezi si Sala Unirii. Initial, a fost construita pentru a servi drept cazino militar. la 1 Decembrie 1918, aici a avut loc sedinta Marii Uniri. Nu este doar o cladire importanta din punct de vedere istoric, dar este si o bijuterie arhitecturala, asa ca iti recomandam sa o admiri pe indelete. 

Acestea au fost cele mai frumoase atractii turistice pe care le poti vizita in Alba Iulia. Nu uita ca poti sa vizitezi oricand tara noastra, apeland la excursii de o zi in Romania


Excursii de O Zi