Lacul de smarald de la Racos si ce mai poti vizita in apropierea acestei minuni a naturii

Lectură: 4 minute

Una dintre cele mai frumoase zone din judetul Brasov, nu atat de cunoscuta precum Bran, Moeciu, Rasnov sau chiar Municipiul Brasov este comuna Racos. Aici se regasesc trei dintre cele mai frumoase atractii turistice din tara noastra si chiar si din Europa: Lacul de Smarald, Vulcanul stins de la Racos si Coloanele de Bazalt. In continuare, iti vom prezenta pe scurt fiecare dintre aceste minuni ale naturii si cu siguranta vei dori sa le vizitezi dupa ce vei afla mai multe informatii. Avand in vedere amplasarea acestora, este foarte usor sa le vizitezi apeland la excursii de o zi in Romania

Lacul de Smarald 

Situat la aproximativ 69 km distanta de Brasov, Lacul de Smarald este o adevarata incantare pentru orice turist care il viziteaza. Lacul s-a format pe locul unei cariere de bazalt, mai exact Cariera Brazi. Dupa ce aceasta a fost inchisa, apa s-a acumulat si a capatat o culoare verzuie, ca de smarald, de unde si denumirea lacului. Trebuie sa mentionam ca lacul are un diametru de 400 m si o adancime de aproximativ 10 m. Apele acestuia sunt foarte reci, provenind din topirea zapezii si a precipitatiilor. Se presupune ca nivelul constant al apei este intretinut si de izvoare subterane. 

Trebuie sa stii ca scaldatul in lac este interzis, cu toate ca multi turisti ignora avertizarile. Este o zona protejata si de asemenea apa fiind foarte rece, se pot intampla oricand neplaceri si accidente, asa ca este mai bine sa fii precaut. In plus, este o zona unica, pe care iti doresti sa o vizitezi, nu sa fie folosita drept strand sau loc pentru plaja. Un alt lucru interesant despre lac este faptul ca zona in care se afla are un ecou foarte puternic. 

Coloanele de bazalt 

Am mentionat ca Lacul de Smarald s-a format pe locul unei cariere de bazalt, asa ca nu este neobisnuit ca in apropiere sa se afle si Coloanele de Bazalt. Acestea alcatuiesc o arie protejata si se intind pe 1,1 ha. Au inaltimi intre 10 si 15 metri si foarte interesant de mentionat este faptul ca au o vechime de peste un milion jumatate de ani. In aceasta zona, mai exact in Muntii Persani, a fost o activitate vulcanica destul de intensa in urma cu milioane de ani, iar aceste coloane de bazalt sunt marturia acelor vremuri. 

Multe persoane care au vizitat acest loc spun ca in zona in care se afla coloane, s-au simtit mai bine, de parca toate grijile le-ar fi fost ridicate. Nu putem confirma sau infirma aceasta afirmatie, deoarece fiecare persoana are propriile trairi, insa este interesant de stiut si chiar poti observa cum te simti cand ajungi in dreptul lor. 

Vulcanul stins de la Racos 

Nu in ultimul rand, trebuie sa discutam si despre Vulcanul Stins de la Racos. Geologii il aseamana cu Vulcanul Etna, fiind prezente aceleasi tipuri de roci, nu doar ca structura, dar si din punct de vedere al cromaticii. Se regasesc bombe vulcanice, piatra ponce, lava intarita, zgura, cenusa, bazalt si multe altele. 

Trebuie sa stii ca Vulcanul de la Racos este vulcanul cu activitatea cea mai recenta de pe teritoriul tarii noastre, desi a trecut foarte mult timp de cand nu a mai fost activ. Un lucru interesant este faptul ca localnicii din Racos au folosit pietre vulcanice la constructia caselor, inclusiv piatra ponce. 

Peisajul de la Vulcanul Stins este unul nepamantesc si cu siguranta te va uimi. Aici vei intalni pamant rosu, galben si negru, pereti inalt, colorati in aceste nuante, zone aride si zero miscare in interiorul craterului. Aproape ca nu iti va veni sa crezi ca inca esti pe Pamant si nu pe o alta planeta. 

Daca esti pasionat de geologie, suntem siguri ca te vor uimi toate rocile de la Vulcanul Stins de la Racos si vei studia cu atentie modul in care arata craterul. 

Asadar, daca iti doresti sa evadezi intr-un loc nu foarte indepartat, iti recomandam comuna Racos, unde se poate ajunge destul de usor din orice colt al tarii. Aici, vei descoperi cele trei minuni ale naturii si de asemenea, iti recomandam sa vizitezi si comuna, pentru a descoperi arhitectura caselor si alte obiective turistice deosebite. 


Excursii de O Zi