Insula Mica a Brailei: descopera ,,a doua Delta” a Romaniei

Lectură: 4 minute

Insula Mica a Brailei este supranumita ,,a doua Delta” a Romaniei si este un loc fascinant, care face parte din Sit Natura 2000 si Sit Ramsar. Desi nu este la fel de vizitata ca Delta Dunarii, este de o frumusete iesita din comun si cu siguranta merita sa o vizitezi. Balta Brailei are sapte insule, iar Insula Mica se remarca datorita ecosistemului sau si similitudinilor cu Delta Dunarii. Este locul unde cuibaresc si traiesc zeci de pasari rare, protejate prin lege, printre care codalbul, dumbraveanca sau starcul. Tot aici vei gasi si nuferi de o frumusete rara, pe care ai putea sa ii admiri ore in sir. 

Cum poti ajunge la Insula Mica a Brailei? 

Insula Mica a Brailei este situata pe cursul inferior al Dunarii, pe teritoriul urmatoarelor localitati: Gropeni, Chiscani, Bertestii de Jos, Marasu, Tichilesti si Stancuta. Pentru a ajunge la aceasta insula, poti utiliza bacul sau alte ambarcatiuni, iar accesul se face dupa cum urmeaza, prin trei puncte de intrare: 

  • Municipiul Braila: din Baza Nautica, spre Zona de protectie integrala Fundu Mare (15 minute cu ambarcatiuni, 30 cu vaporasul) 
  • Comuna Giurgeni: cu ambarcatiuni usoare, rapide sau cu vaporoase, cu acces catre Zona de protectie integrala Egreta 
  • Comuna Gropeni: cu bacul catre Insula Mare a Brailei, iar apoi cu ambarcatiuni usoare in amonte. 

Categorii de turism practicate in Insula Mica a Brailei 

In Insula Mica a Brailei pot fi practicate mai multe tipuri de turism, dupa cum urmeaza: 

  • ecoturism: care include activitati de bird watching, canotaj (canoe sau caiac) pe bratele nenavigabile ale Dunarii 
  • turism stiintific: o forma de vizitare in cadru organizat, practicata de cercetatori si studenti, insitute si ONG-uri care studiaza ecosistemul din Balta Mica a Brailei 
  • pescuit sportiv 
  • turism educational: pe teritoriul Parcului Balta Mica a Brailei se organizeazeaza constant excursii de studiu, tabere tematice, cursuri de supravietuire in conditii de izolare, diverse actiuni de ecologizare si refacere a traseelor turistice, ori de cate ori este nevoie (in special dupa inundatiile anuale), monitorizarea elementelor de biodiversitate. 

Sursa foto: wikipedia 

Ce poti vizita in Insula Mica a Brailei? 

Turistii care au vizitat deja acest mic colt de rai spun ca zona se apropie destul de mult de frumusetea Deltei Dunarii, insa este mai usor accesibila. Din nefericire, ca si in Delta, Insula Mica a Brailei se confrunta cu pericolul pescuitului sportiv excesiv si cu braconajul piscicol, iar autoritatile fac tot posibilul pentru a pastra echilibrul. 

Trebuie sa stii ca in Insula Mica a Brailei sunt amenajate peste 16 trasee turistice, pe care le poti urma pentru a descoperi intreaga zona si pentru a te bucura de adevarata frumusete a acestei rezervatii unice in Romania si in Europa. 

Unul dintre cele mai apreciate trasee ajunge la Lacul Chirloaia, o adevarata incantare pentru privire si auz, unde pot fi ascultate privighetoarea, cinteza, pitigoiul si pot fi vazute numeroase specii de pasari deosebite. 

Un lucru interesant de stiut despre Insula Mica a Brailei este faptul ca in trecut, a reprezentat ascunzatoarea celebrului Terente. Ba chiar poti observa cu usurinta mici ascunzatori realizate din stuf si papura si insemnate de catre rangerii rezervatiei (Ascunzatoarea 1, Ascunzatoarea 2 si asa mai departe). Se spune ca talharul Terente s-a ascuns aici si cativa copii ii aduceau de mancare cu barca, fiind fascinati de personajul pe care acesta il crease. Ba chiar exista si marturii ale persoanelor care inca sunt in viata. In Insula Mica a Brailei exista si un Observator de unde vei putea admira peisajul si diverse specii de pasari si unde vei dori sa petreci mai mult timp. 

In principiu, traseele pot fi realizate cu ambarcatiuni, iar acolo unde locul permite, chiar si pe jos, prin padure, pentru a descoperi cat mai mult din frumusetea zonei. Un lucru interesant de mentionat este faptul ca poti vedea si cabana Egreta, locul unde veneau sotii Ceausescu ori de cate ori doreau sa se bucure de frumusetea zonei. Nu intamplator a fost aleasa Insula Mica a Brailei, fiind de pe atunci extrem de apreciata pentru ecosistemul unic si peisajele spectaculoase. 

Daca vrei sa descoperi Insula Mica a Brailei, iti recomandam sa petreci macar doua-trei zile aici si sa urmezi cat mai multe trasee turistice. In cazul in care nu ai prea mult timp la dispozitie, poti opta pentru excursii de o zi in Romania si te poti intoarce oricand in acest paradis. 


Excursii de O Zi