Iată ce trebuie să stii despre turismul culinar din Bulgaria 

Lectură: 3 minute

Iti place să te bucuri de turism culinar si să descoperi cele mai neobisnuite preparate culinare? In cazul acesta, ce spui despre turismul culinar din Bulgaria? Poate fi o experientă de neuitat, iar preparatele traditionale bulgăresti sunt un adevărat deliciu pentru papilele gustative. In continuare, ne vom aventura in lumea gastronomiei bulgăresti si vom explora cele mai vizitate zone pentru a gusta aceste bucate delicioase, pe care le poti descoperi alegand excursii de o zi in Bulgaria

Bucătăria bulgară se bazează pe utilizarea ingredientelor locale, proaspete si de calitate. Carnea, legumele, lactatele si produsele de panificatie joacă un rol central in preparatele bulgăresti. Un ingredient de bază in multe dintre acestea este branza feta (numită local „sirene”), care este folosită intr-o varietate de salate si feluri de mancare.

Primul preparat pe care trebuie neapărat să il incerci este Moussaka Bulgărească. Este asemănătoare cu varianta grecească si constă din straturi de cartofi, vinete si carne tocată, adesea de porc sau miel. Totul este gratinat cu un amestec de ouă si iaurt, rezultand o combinatie delicioasă si cremoasă.

Daca adori patiseria, sa incerci si Banitsa. Acest preparat de patiserie este extrem de popular in Bulgaria. Banitsa este făcută din foi subtiri de plăcintă, umplute cu branză sirene si ouă, si coaptă pană devine aurie si crocantă. Este deseori servită ca mic dejun sau gustare.

Ce spui de Kyufte? Sunt chiftele bulgăresti, de obicei din carne tocată de vită sau porc, amestecată cu ceapă si condimente. Aceste chiftele sunt rumenite la grătar si servite cu garnituri precum cartofi prăjiti sau salată.

De la preparate culinare trecem la băuturi. Unul dintre punctele forte ale gastronomiei bulgăresti este vinul. Bulgaria are o traditie indelungată in productia de vin, iar tururile vinicole sunt extrem de populare printre turisti. Zone viticole renumite precum Valea Traciei si regiunea Melnik oferă degustări de vinuri in peisaje pitoresti.

Capitala Bulgariei, Sofia, este un loc excelent pentru a experimenta bucătăria traditională bulgară. Există numeroase turi gastronomice care te vor ghida prin piete locale, restaurante traditionale si prăvălii de produse locale.

De asemenea, poti merge si la Plovdiv, care este cunoscut nu doar pentru mostenirea sa culturală bogată, ci si pentru gastronomia sa diversificată. O vizită in această minunată cetate veche iti va oferi ocazia de a gusta preparate traditionale bulgăresti in restaurante autentice.

Asadar, fiecare regiune a Bulgariei are propriile sale specialităti culinare. In regiunea Rhodope spre exemplu, vei găsi preparate precum klin, o varietate de chiftele, si kavarma, un fel de mancare gătit cu carne de porc si condimente. Pe litoral, poti degusta plăcinte delicioase cu spanac sau peste proaspăt din Marea Neagră.

Gastronomia bulgară este o combinatie de arome bogate si savoare autentică. Turismul culinar in Bulgaria te va purta intr-o călătorie culinară fascinantă, in care vei descoperi bucate delicioase si vei intelege istoria si cultura acestui minunat popor. Prin degustarea preparatelor traditionale si vizitarea zonelor turistice culinare, vei experimenta frumusetea culinară a Bulgariei si vei crea amintiri de neuitat.


Excursii de O Zi