Biserici fortificate din Transilvania pe care trebuie sa le vizitezi cat mai curand

Lectură: 3 minute

In Transilvania se regasesc numeroase biserici fortificate, iar sapte dintre acestea sunt inscrise in Patrimoniul UNESCO. In continuare, iti vom prezenta pe scurt cateva astfel de biserici, pentru a te convinge sa le vizitezi si sa doresti sa vizitezi cat mai mult din cultura transilvaneana, prin intermediul unor excursii de o zi in Romania

Biserica Fortificata din Viscri 

Viscri este unul dintre cele mai frumoase sate din Romania. Este cu atat mai popular datorita faptului ca Regele Charles al III-lea a fost cucerit de acest sat si s-a implicat in dezvoltarea si promovarea ei, pentru ca istoria zonei sa fie descoperita de cat mai mult persoane. Astfel, a cumparat o casa superba, pe care a transformat-o in muzeu. Toti cei care treg pragul casei pot afla mai multe despre Viscri si despre intreaga zona in care se afla. In Viscri se afla una dintre cele mai populare Biserici Fortificate din Transilvania. Biserica a fost construita in anul 1225, iar zidurile de aparare doua secole mai tarziu. Aceasta biserica include si numeroase anexe, in care pot fi admirate obiecte folosite de oameni pentru muncile casnice sau agricole, dar turnuri de aparare. Din cel mai inalt turn se poate vedea cea mai frumoasa priveliste asupra satului. 

Biserica Fortificata din Biertan 

A fost construita la inceputul secolului al XVI-lea, pe locul unei biserici gotice. Este un edificiu superb, fiind inconjurat de doua incinte fortificate. Zidurile au si spatii speciale, de tip zwinger in care stateau animalele domestice. In biserica poate fi admirate cel mai mare altar triptic din Transilvania, iar usa sacristiei a fost expusa la Paris in anul 1900 in cadrul unei expozitii mondiale. Un lucru interesant de mentionat este ca aici se regaseste o ,,inchisoare matrimoniala” unde sotii care doreau sa divorteze erau inchisi pentru o perioada. Aveau la dispozitie o lingura, o cana, o farfurie si un pat pe care trebuiau sa le imparta. Aceasta inchisoare a functionat timp de 300 de ani si doar un singur cuplu a divortat in tot acest timp. 

Biserica Fortificata Prejmer 

A fost construita in anul 1218 de catre Cavalerii Teutoni, iar in 1240, Abatia Cisterciana din Carta a preluat conducerea acestei biserici. Este cea mai puternic fortificata cetate din Transilvania, datorita zidurilor impresionante. In secolul al XIX-lea, a fost construit si umplut si un sant de apa in jurul cetatii. De sus, intreaga cetate are o forma inelara, iar biserica este construita sub forma de cruce greaca. 

Biserica Fortificata din Saschiz 

Este o biserica suprba, vegheata de un turn cu ceas foarte asemanator celui din Sighisoara. A fost construita pe locul unei basilici romanice, iar finalizarea constructiei s-a realizat in anul 1525. Un lucru interesant de mentionat este faptul ca biserica nu este amplasata in centrul satului, cum se intampla in majoritatea satelor transilvanene, ci la o distanta considerabila, de aproximativ 2 km, pentru ca aici se puteau adaposti si locuitori din comunele invecinate. 

Speram ca ti-am starnit curiozitatea si ca vei vizita aceste biserici!


Excursii de O Zi