Vulcanii Noroiosi din judetul Buzau reprezinta una dintre cele mai interesante atractii turistice din Romania si chiar si din Europa de Est. Daca nu i-ai vizitat pana acum, iti recomandam o excursie in care vei descoperi un peisaj desprins din alta lume si de asemenea vei putea vedea si alte obiective turistice inedite din judetul Buzau. Alegand excursii de o zi in Romania, vei putea sa te bucuri de frumusetile acestei tari fara sa iti iei concediu si te vei deconecta de la viata cotidiana intr-un mod placut.
Vulcanii Noroiosi se regaesc pe teritoriul comunelor Berca si Scortoasa (Subcarpatii de Curbura). Terenul pe care sunt acesti ,,vulcani” sunt cunoscut drept pamanturi fara viata. Ce sunt practic Vulcanii Noroiosi? Sunt niste conuri vulcanice, mici ca inaltime, care aduc la suprafata un fel de ,,lava” rece si neagra. Explicatia pentru acest fenomen? In subteran exista emanatii de gaze care imping apele subterane la suprafata. Pe parcurs se aduna si argila, iar la suprafata conurilor ajunge ceea ce este numit noroi. Peisajul pare desprins din alta lume si cu siguranta o sa vrei sa vizitezi si a doua oara acest obiectiv turistic inedit.
Vulcanii Noroiosi sunt grupati in patru: Paclele Mari, Paclele Mici, Beciu, La Fierbatori. Fiecare dintre aceste grupe are anumite caracteristici. La Fierbatori, situate in nordul localitatii Berca se regasesc cratere cu o forma circulara si noroi lichid. Gazele dau impresia unui noroi care fierbe, de unde si denumirea. Astfel de vulcani, dar mai mici si in numar mai mic se regasesc si la Beciu.
Vulcanii de la Paclele Mari se afla situati pe un platou arid, in forma circulara. Aici se regasesc atat vulcani activi, de 2-3 m, cat si vulcani stins, de aproximativ 8m. Sunt imprastiati pe o suprafata de 22 ha. Noroiul din aceasta zona este unul vascos, cu urme de petrol.
La Paclele Mici, asa cum le spune si numele, se afla vulcani mici, intr-un numar restrans. Atractia principala este un con inalt, cu doua cratere de mici dimensiuni in partea superioara.
In aceasta excursie, poti vizita si Manastirea Ciolanu, la doar 25 km de Monteoru. A fost ctitorita de Doamna Neaga in anul 1590 si este singura asezar monahala din judetul Buzau atestata documentar in secolul al 16-lea. Aici s-au refugiat cativa calugari fugiti din Bizantul ocupat de turci.
Ultima parte a zilei este rezervata vizitei la un muzeul in aer liber, unic in Europa, mai exact Tabara de Sculptura din magura. Are o suprafata de 21 ha si cuprinde sculpturi in piatra, realizate intre anii 1970-1986, de catre artisti liceeni sau absolventi de arhitectura, la initiativa sculptorului Gheorghe Coman.
Speram ca ti-am atras atentia si ca vei vizita aceste obiective inedite din judetul Buzau. Sunt de o frumusete rara si merita vazute macar o data in viata.
Articole recente
Excursii de O Zi